Handleiding Kerstpagina

Deze handleiding is gemaakt voor Windows 10, dat de meeste van jullie op je computer gebruiken. Voor Android op een Tablet gaat het bijna hetzelfde. Voor Apple software kan dit mogelijk afwijken. Mocht je daarvoor hulp nodig hebben dan contact opnemen met onze “digitale karweitjes dienst”.

Grotere letters

Ter wille van de leesbaarheid hebben we dit eerste stukje voor slechtzienden in wat grotere letters gezet.

Wanneer de letters op de pagina’s te klein zijn om goed te kunnen lezen, kun je het beeld als volgt vergroten:

1. Druk de Ctrl toets in (links onder in het toetsenbord) en houd deze ingedrukt.

2. Druk de + toets in (tweede rij rechts boven op het toetsenbord).

3.Iedere keer dat je deze + toets indrukt wordt het scherm een slagje groter.

4. Wanneer je de tekst weer kleiner wilt maken houd je de Ctrl toets ingedrukt en klik op de toets (zit links van de + toets).
Iedere keer dat je de – toets indrukt wordt het beeld weer een slagje kleiner.

Terug gaan naar de hoofdpagina

De Kerstpagina is door “links” verbonden met andere pagina’s. Je gaat naar zo’n pagina toe door te klikken op de link in de hoofdpagina. Wanneer je de gelinkte pagina bekeken hebt, kun je terug gaan naar de voorgaande pagina door te klikken op het pijltje “teruggaan naar de vorige pagina”, dat u helemaal links boven in het scherm ziet.

Terug naar vorige pagina

Een videofilmpje bekijken

 1. Video starten
  Een video filmpje is op de website aangegeven als een plaatje, meestal met een witte driehoek in het midden. Klik je ergens op het plaatje, dan gaat de video (beeld + geluid) lopen.
  Afhankelijk van de snelheid van je Internet verbinding kan het 10-30 seconden duren eer het filmpje gaat spelen. Zo nodig dus even wachten.
 2. Instellingen
  Zodra je de video gestart hebt, wordt onderaan het plaatje een zwarte balk zichtbaar, waar je dingen in kunt instellen. Wanneer je de cursor verder niet beweegt dan is die balk na ca. 5 sec. weg. Zodra je de cursor opnieuw beweegt komt de balk weer terug.
  Wanneer je de cursor op de balk zet en daar laat staan blijft de balk zichtbaar, ook wanneer je de cursor niet beweegt.

  Mocht je de “zwarte balk” niet zien, dan zit hij net onder je computerscherm. Schuif je scherm een beetje omhoog en de balk wordt zichtbaar.
 3. Volledig scherm
  Wanneer je tijdens het afspelen op het vierkantje helemaal rechts onder op de zwarte balk klikt, krijg je het filmpje op volledig scherm.
  Wanneer je in volledig scherm de cursor over het scherm beweegt, zie je ook daar de zwarte balk onderaan het scherm weer terug.
  Door op de Esc toets helemaal links bovenaan op je toetsenbord te klikken, ga je weer naar het oorspronkelijke kleine scherm terug.
  Bij gebruik van een “tablet”
  Wanneer je de video op een Tablet bekijkt, kun je naar het kleine scherm terug via de zwarte balk onderaan de video. Je klikt dan helemaal rechts op de balk op dezelfde plek waar je naar volledig scherm ging. Het scherm wordt nu weer klein.
 4. Geluid
  Rechts van de 2 streepjes zie je een luidsprekertje. Wanneer je daar op klikt kun je het geluid af/aan- en harder/zachter zetten.
 5. Voortgang van de video
  Boven de zwarte balk zie je een horizontale witte lijn. Naarmate de video verder loopt wordt die witte lijn rood gekleurd. Dit geeft aan hoe ver het filmpje is. Door ergens te klikken op die lijn kun je het filmpje vooruit of terug zetten. Wanneer je de cursor verder niet beweegt is de balk na een paar seconden weer weg en komt terug indien je de cursor beweegt.
 6. Video pauzeren
  Door op de 2 staande rechte streepjes helemaal links in de balk te klikken, zet je het filmpje stil. De 2 streepjes veranderen dan in een pijltje. Wanneer je op dat pijltje klikt gaat het filmpje weer lopen.
 7. Video beëindigen
  Wanneer het filmpje afgelopen is (de hele lijn is dan rood gekleurd), stopt het vanzelf. Je ziet dan op het scherm de afbeeldingen van allerlei andere YouTube filmpjes, die verder niets met deze website te maken hebben. Daar verder niet op klikken, (tenzij je zo’n ander filmpje ook zou willen zien).
  Om het geheel af te sluiten, klikken op “pagina verversen“. Dit is het halfronde pijltje links boven in je computerscherm Het filmpje gaat dan in zijn oorspronkelijke beginstand terug en je kunt verder gaan met het bekijken van de pagina waarop je was.
  Ditzelfde kun je ook doen wanneer je de video al vóór het einde wilt beëindigen.
Pagina Verversen

Wanneer je het filmpje nog eens wilt zien kun je er opnieuw op klikken (zie 1) en het gaat weer van het begin af aan lopen.

Het lijkt misschien een beetje ingewikkeld, maar wanneer je het eens probeert zul je zien dat het eigenlijk erg eenvoudig is,
Wees niet bang dat je iets aan de website zult beschadigen, want dat is voor een bezoeker van de pagina niet mogelijk!!

© 2016 - 2022 Stadsdiakonaat Delft - wilt u een stukje overnemen van onze site? Neem contact op.