October update corona crisis

​Stand van zaken per 14 october
De stijging van het aantal infecties dat zich na de versoepeling van de maatregelen in juni dit jaar heeft voorgedaan is helaas doorgeschoten naar een tweede infectie golf, die inmiddels ernstiger lijkt dan de eerste.
In onderstaande grafiek van het RIVM zie je het verloop van het dagelijkse aantal infecties vanaf 2 maart t/m 14 october. Om het totale aantak infecties per dag in Nederland te weten moet je deze getallen met ruim 170 vermenigvuldigen.

.

Aantal geconstateerde infecties in Nederland per dag per 100.000 Inwoners
Bron: Rijksoverheid https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/

Wat hier vooral opvalt is de enorme stijging van het aantal infecties t.o.v. de eerste golf in maart dit jaar. Hierbij moet bedacht worden dat er dagelijks veel meer corona testen gedaan worden dan toen, maar de omvang van deze tweede golf is niet mis en zal voor het aantal ziektegevallen, mogelijk ernstiger gevolgen hebben dan de eerste. Bij dit zeer hoge aantal nieuwe infecties is “contact onderzoek” nauwelijks meer mogelijk. Er worden gelukkig goede vorderingen gemaakt met het ontwikkelen van een vaccin, maar het zal zeker nog enkele maanden duren voordat dit op grote schaal beschikbaar is.

Het enige dat wij als Nederlandse burgers momenteel kunnen doen is door persoonlijke discipline een maximale bijdrage leveren aan het indammen van het aantal nieuwe infecties. Onderstaande video toont de recente pers conferentie van 13 october waarin premier Rutte in dat verband een aantal dringende aanbevelingen doet.

.
Verscherping van de maatregelen
Zoals u In deze persconferentie kunt horen wordt een aanzienlijke verscherping van de maatregelen vastgesteld. Voor een overzicht van deze maatregelen klikt u HIER

.

Maatregelen die specifiek van toepassing zijn op het contact tussen Vrijwilliger en Cliënt van het Diakonaat

De verslechterde situatie heeft ook invloed op jullie bezoek aan je cliënt.. Wat daarbij voorop staat is dat we ten alle tijde moeten vermijden om een kwetsbare cliënt te infecteren. Dit vraagt speciale aandacht omdat de jongeren onder ons geïnfecteerd kunnen zijn, zonder uitgesproken ziekteverschijnselen te hebben, maar wel een ander kunnen infecteren. Daarbij komt dat in een slecht geventileerde binnen ruimte, zoals een huiskamer,  de kans op overdracht van infectie verreweg groter is dan in de buitenlucht.  

​Daarom vragen we jullie dringend wanneer je een cliënt bezoekt, de volgende maatregelen in acht te nemen:

  1. Wanneer je last hebt van “corona achtige verschijnselen” mag je de cliënt niet bezoeken. Ditzelfde geldt wanneer je in contact geweest bent met een corona besmetting in je omgeving, maar zelf geen verschijnselen hebt 
  2. Je cliënt mag maximaal 3 bezoekers tegelijk otvangen. Informeer wanneer je de afspraak maakt dus even of jij dan de enig bent 
  3. Bij een bezoek aan een cliënt raden we dringend aan altijd​ ​een mondkapje dragen. en bovendien minstens 1,5 m afstand houden
  4. Vóórdat je bij de cliënt binnen gaat  je  handen ontsmetten (zelf een flacon ontsmettingsmiddel meenemen​, dit kun je bij onze penningmeester declareren)
  5. Ga zo mogelijk met je cliënt naar buiten (de kans op besmetting in de buitenlucht is veel geringer dan in de huiskamer)
  6. Voor bezoek aan een cliënt die in een ziekenhuis of verzorgingstehuis opgenomen is, gelden speciale regels. Neem voorafgaand aan zo’n bezoek eerst telefonisch contact op met het ziekenhuis en met je cliënt

Deze maatregelen waarborgen bovendien ook dat voor je zelf de kans op besmetting zo gering mogelijk is. Daarbij is het sterk aan te bevelen om ook ná het bezoek aan je cliënt, je handen te ontsmetten

​Wanneer bezoek niet mogelijk is, wordt naar onze ervaring ook contact op afstand door de cliënt ook erg op prijs gesteld. Zowel telefoon als e-mail zijn daarvoor geschikt, maar denk ook eens aan de mogelijkheid om ouderwets een briefje te schrijven. Het is echt nog niet zo lang geleden dat een brief of postkaartje de normale manier was om op afstand met elkaar te communiceren. Mocht je een cliënt hebben die een laptop heeft. dan is het mogelijk om via Zoom met beeld en geluid te communiceren. Dit werkt heel eenvoudig. Onze digitale karweitjes dienst toont u  gaarne hoe dit gaat.

Voor de vrijwilligers van het Diakonaat als groep, biedt  e-mail en telefoon natuurlijk een goede mogelijkheid om met elkaar in contact te blijven en we nodigen jullie uit deze mogelijkheid naar behoefte te gebruiken.  

Laten wij als vrijwilligers in ieder geval ook persoonlijk de grote voorzichtigheid betrachten, die noodzakelijk is om gezond te blijven.

Namens het Interkerkelijk Stadsdiakonaat
Louis Harmsen.

Telefoon 015-2614796

E-mail  louisharmsen@gmail.com

Heel veel sterkte in deze vreemde dagen,

© 2016 - 2020 Stadsdiakonaat Delft - wilt u een stukje overnemen van onze site? Neem contact op.