Corona virus update april

De huidige Coronavirus infectie legt ernstige beperkingen op aan de hulp die we momenteel aan onze cliënten kunnen geven. Hieronder het bericht dat we hierover op 10 april per e-mail aan onze vrijwilligers verzonden hebben. Hierin is ook opgenomen de Nieuwsbrief, met veel nieuwe informatie ,die begin april door Delft voor Elkaar verzonden werd.  
Onderstaande tekst is daarmee een update van het bericht dat wij op 23 maart op deze pagina geplaatst hebben

Beste medewerker van het Stadsdiakonaat Delft.
Allereerst hoe gaat het met jullie in deze bange dagen van het Coronavirus.
Kun je de bezoekjes aan je cliënt nog volhouden? Als dat niet lukt, bel dan regelmatig met je cliënt, dan heeft men toch een idee dat er aan ze gedacht wordt.

Als je wel bezoekt of een boodschap doet, houdt dan alle voorzorgsmaatregelen streng in acht. Je kent ze natuurlijk, geen handen geven, afstand van 1.50 meter, spreek af wanneer je komt, zodat vermeden kan worden dat er nog andere mensen op bezoek zijn.

Hou tevens rekening met de volgende 2 punten:

 • Ga niet bij een cliënt op bezoek wanneer je je grieperig voelt, je verhoging hebt of je ongewoon kortademig bent. In geval van twijfel niet gaan en kiezen voor telefonisch contact.
 • Hou er rekening mee dat er in een aantal instellingen beperkende maatregelen voor bezoek gelden
   – Verpleeg-  en verzorgingshuizen zijn voor normaal bezoek gesloten
   – Een aantal ziekenhuizen waaronder het Reinier de Graaf ziekenhuis,
     staan per patiënt slechts één bezoeker per dag toe. Neem voorafgaande je
     bezoek hierover contact op met je cliënt

Schroom niet te bellen als je problemen hebt of als er bij degene die je bezoekt problemen zijn, die je niet op kunt lossen.

Heel veel sterke in deze vreemde dagen,

Joke Tummers,
015 2140551, tumdelft@hotmail.com

Hieronder de Nieuwsbrief  die Delft voor Elkaar op begin  april  uitstuurde.
Deze Nieuwsbrief bevat zeer veel nieuwe informatie


MANTELZORG NIEUWS


April 2020
Beste mantelzorger, Nu de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan verlengd zijn tot eind april weten we een paar dingen zeker: fysiek sociaal contact blijft beperkt, veel dagbestedingen blijven gesloten, zorgverleners en vrijwilligers werken anders of minder. Dat heeft natuurlijk impact op degene voor wie u zorgt, maar ook op u als mantelzorger. Meer thuis zijn met uw naaste of meer taken op uw schouders betekent dat overbelasting op de loer ligt. Houdt u het de komende maanden nog vol of ziet u de bui al hangen? Onderneem dan tijdig actie. Deel uw zorgen en laat anderen weten waar u op dit moment het meest mee geholpen bent. Zorg en zorgen delen Praat er met iemand over. Dat kan iemand uit uw naaste omgeving zijn, maar ook een vrijwilliger of iemand van een zorgorganisatie. Omdat we fysiek contact nu zoveel mogelijk vermijden, is de telefoon uw vriend. Wie Whats-App op zijn mobiel heeft, kan gratis videobellen. Dan hoor je en zie je elkaar. Ook bij Delft voor Elkaar denken wij graag met u mee en kunnen u helpen met het nemen van een goed besluit of het vinden van oplossingen in uw situatie. Bellen of mailen met Delft voor Elkaar kan via 015 – 7600 200 | info@delftvoorelkaar.nl
Mantelzorg.nl, het ministerie en gemeenten komen na de paasdagen met nieuwe richtlijnen om overbelaste mantelzorgers te ondersteunen. Zodra wij meer weten laten wij dat aan u weten.
En om met de woorden van minister Hugo de Jonge te spreken “we houden afstand, maar we zijn misschien wel dichter bij elkaar dan ooit”. Sonja Koelewijn mantelzorgconsulent Andere belangrijke telefoonnummers in coronatijd  Mantelzorg NL is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. Deze coronatijd kan hele nieuwe vragen met zich meebrengen. Op de website van Mantelzorg NL vindt u allerlei vragen beantwoord.
Of bel de mantelzorglijn: 030 – 760 60 55 De Luisterlijn voor dag en nacht een luisterend oor: 0900 – 0767

Nuttige telefoonnummers en Websites

 • De Rode Kruis hulplijn voor een luisterend oor, advies en hulp: 070 – 4455 888
 • De kindertelefoon voor alle kinderen en jongeren van 8 -18 jaar : 0800 – 0432
 • De ANBO voor ouderen die momenteel minder contacten hebben: 0348 – 46 66 66
 • KBO-PCOB voor ouderen die zorgen maken of een praatje willen maken: 030 – 3400 600
 • De Alzheimertelefoon voor vragen gerelateerd aan dementie: 0800 – 5088 
 • Inloophuis Debora voor mensen met kanker en hun naasten 015 – 257 2767 van maandag tot en met donderdag voor een luisterend oor met een van de gastvrouwen
 • KRO–NCRV brengt mensen samen die met iemand willen bellen: www.kro-ncrv.nl/corona
 • Meer mogelijkheden? Kijk eens op www.seniorweb.nl/artikel/videobellen-apps-en-mogelijkheden

  WHAPP – de nieuwe app van WeHelpen
  Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van hulpvraag en hulpaanbod matchen is Whapp. Dit is een matchingsapp van WeHelpen. Deze app zorgt dat mensen (hulpvragers en hulpbieders) in de buurt elkaar makkelijk weten te vinden. Kijk op www.Whapp.nl
  Hoe het werkt In Whapp vindt u een rubriek met aangepaste activiteiten die vooral in deze periode belangrijk kunnen zijn. De app stuurt de vraag aan een aanbieder in de buurt. En zoekt verder als het iemand even niet schikt. Hoe meer mensen Whapp gebruiken, hoe sneller u elkaar vindt. Dat kunnen mensen zijn die u kent, wiens gezicht u wel eens hebt gezien of met wie u nog niet hebt gesproken. Veilig en vertrouwd Voor een account heeft u een e-mailadres en een telefoonnummer nodig. Een professioneel team screent de profielen en hulpvragen. De chatberichten zijn privé. Als er sprake is van ongewenst gedrag of taalgebruik, is er een meldknop om in contact te komen met de organisatie.

  Voor meer informatie en andere hulptroepen
 • www.delftvoorelkaar.nl of 015 – 7600 200
 • www.nietalleen.nl een platform dat hulp en hulpvragen bijeen brengt. Met name vanuit kerken en organisaties
 • www.NLvoorelkaar.nl voor hulp bieden en hulp vragen, ook voor het aanbod van diverse maatschappelijke organisaties
 • www.dekinderombudsman.nl uitleg over corona voor kinderen en jongeren  www.corona.steffie.nl Steffie legt moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een makkelijke manier uit
 • www.rijksoverheid.nl en www.rivm.nl voor vragen en actuele informatie over het coronavirus. Bellen kan via 0800 – 1351
 • www.gewoonmensendiewillenhelpen.nl Voor mensen die een handje kunnen gebruiken en mensen die een handje willen helpen. Ze vinden elkaar op dit online prikbord.
 • Boodschappen en maaltijden
 • Hulp nodig bij het boodschappen doen? Delft voor Elkaar 015 – 7600 200 | info@delftvoorelkaar.nl

  Vrijwilligers staan voor u klaar om te helpen. Maaltijden bestellen kan ook. Dit is een selectie:
 • Eten met Gemak: www.etenmetgemak.nl | 070 – 8209845 (Iedere week worden acht verschillende maaltijden worden gekookt waaruit gekozen kan worden)
 • Maaltijdservice Groente en fruit Klein-Westland: 015 2617297 |Dijkhoornseweg 33a, Den Hoorn (driegangenmenu’s, er wordt rekening gehouden met diëten en vegetariërs)
 • Maaltijdservice Vers aan Tafel: www.versaantafel.nl |085 – 4016444 (bestellen kan wekelijks per zes maaltijden via klantenservice, bestellijst of website)
 • Pieter van Foreest in samenwerking met Apetito: 015 – 515 5000 op ma-vr 8.30 tot 17.00 uur. (keus uit 130 vriesverse maaltijden, er wordt rekening gehouden met diëten)
 • Thuisgekookt.nl: www.thuisgekookt.nl |06-83447197 ( Wie niet kan of wil koken, kan bij een buurtgenoot een maaltijd afhalen of laten bezorgen en leert meteen iemand uit de buurt kennen)  Uitgekookt.nl: info@uitgekookt.nl | 085 – 0406065 (best getest bij Vara Kassa, alle maaltijden hebben 200 gram verse groenten. Veel keus in zout-, vet- en suikerarme maaltijden

  Binnen en buiten in beweging blijven
  Ook met de verscherpte maatregelen, die maandag 23 maart 2020 zijn ingegaan, blijft het toegestaan om buiten een wandelingetje te maken. Belangrijk daarbij is om de richtlijnen van het RIVM in acht te houden. Blijf wel thuis als u klachten heeft. Wilt u thuis bewegen, dan kunt u natuurlijk ook met Nederland in Beweging meedoen. Met groot enthousiasme stimuleren Olga Commandeur en Duco Bouwens elke dag kijkers met oefeningen. Door mee te doen behaalt u al de helft van de dagelijkse norm van 30 minuten gezond bewegen. Beweegt u liever met de buurtsportcoaches van Delft voor Elkaar? Kijk dan op het bewegingsplatform ‘Delft bij jou thuis’ met dagelijks nieuwe filmpjes op www.delftvoorelkaar.nl

  Goed voorbereid op pad
 • Gebeurt er iets met u? Dan doorzoeken hulpverleners altijd uw zakken, uw portemonnee en uw telefoon. Ze doen dit om te kijken wie u bent en wie ze kunnen bellen. Als mantelzorger is het verstandig om ervoor te zorgen dat hulpverleners zien dat u voor iemand zorgt. Dat kan via een briefje in uw zak, de mantelzorgpas in uw portemonnee en informatie in uw telefoon Zo krijgt uw naaste direct hulp als u wegvalt. Een mobiele telefoon is meestal beveiligd met wachtwoord of vingerafdruk, dus daar komt men niet zo maar in. U kunt het de hulpdiensten makkelijker maken door uw telefoon op een noodgeval voor te bereiden. Hoe u dat doet voor Android en iOS? Kijk op https://nkbv.nl/kenniscentrum/ice-nummer-in-telefoon-bij-noodgevallen.html#
 • In geval van nood ICE is de internationale afkorting voor: In Case of Emergency. Door deze afkorting voor de naam van partner/familie in uw mobiele telefoon te zetten, weten hulpverleners wie ze moeten bellen als u daar zelf niet toe in staat bent. Hoewel het geen officiële overheidscampagne betreft, roepen ook organisaties zoals het Rode Kruis of het Korps Landelijke Politiediensten en ook reisverzekeraars op om ICE-nummers in de telefoon te zetten.
 • Gratis mantelzorgpas van CZ Mantelzorgers die de zorg voor hun naaste aan anderen overdragen willen natuurlijk dat dit zo goed mogelijk gebeurt. Dan helpt het om een noodplan of overdrachtsdocument te maken. Dat is wel even een klus maar tegelijkertijd zorgt het voor overzicht en controle. Zorgverzekeraar CZ heeft hiervoor een aantal handige producten gemaakt en stelt ze gratis beschikbaar voor alle mantelzorgers. Ook als u niet via hen verzekerd bent.
  Doe er uw voordeel mee. Bel 030 – 594 91 10 of kijk op www.cz.nl/zorgadvies/themas/mantelzorg
 • Mantelzorgpas: een pasje formaat creditkaart dat u in uw portemonnee kunt bewaren. Als u iets overkomt, kan er meteen contact opgenomen worden met uw vervanger.
 • Mantelzorgboek: hierin zet u alle gewoontes en interesses van degene voor wie u zorgt, van medicijngebruik, dagritme en hulpmiddelen tot de muziek waar iemand van houdt. Zo kunt u uw zorg eenvoudig overdragen.
 • Zaken op orde: een serie tabbladen die in een map passen. Per tabblad bewaart u informatie over zaken als hypotheken, bankrekeningen, verzekeringen, erfrecht etc. Zo krijgt u grip op de administratie.
 • Wat voor type mantelzorger bent u Als u voor een ander zorgt, is het ook belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Door anderen om hulp te vragen, uw gevoelens met hen te delen en de zorg af en toe los te laten, voorkomt u overbelasting. Lukt het u om een goede balans te vinden tussen het zorgen voor een ander en tijd voor uzelf te maken? Hoe gaat u om met tegenslagen? En stelt u duidelijke grenzen? Beantwoord de 13 vragen van de Mantelzorg in balanstest om te zien welk type mantelzorger u bent en lees de tips. https://mantelzorg.nl/balanstest/vragen Heeft u geen computer? Bel dan met Delft voor Elkaar: 015 – 7600 200. Wij nemen de vragen samen met u door. Na afloop sturen wij de uitslag en de tips via de post naar u toe.

  Coronafilmpjes in de maak
 • Alzheimer DWO is bezig twee filmpjes te maken. De filmpjes zijn bedoeld om mensen met dementie zo goed mogelijk te helpen, te ondersteunen en informatie te geven. De eerste gaat over het leven thuis in deze bizarre coronatijd en de tweede over leven met corona in het verpleeghuis. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

  Gratis online EHBO-cursus
 • Een ongeluk zit in een klein hoekje en zal in deze tijd misschien vaker thuis plaatsvinden. De thuiscursus EHBO van het Rode Kruis is een korte cursus voor mensen die het leuk vinden om aan de slag te gaan met EHBO en te leren hoe zij eerste hulp verlenen bij een aantal EHBO-situaties. Je leert een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen, de hulpdiensten te alarmeren en EHBO te verlenen bij brandwonden, huidwonden, bloedingen, verslikking, letsels door contact met dieren en planten.
 • De thuiscursus duurt ongeveer 1,5 uur. Op een laptop of tablet werkt de online thuiscursus het beste. Aanmelden kan via de webshop van het Rode Kruis. Per persoon kun je één cursus bestellen. Wel kun je de cursus samen met je partner of huisgenoten volgen. Als je alles hebt doorlopen, ontvang je van het Rode Kruis een digitaal bewijs van deelname.
 • Meer informatie en aanmelden: www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/gratis-thuiscursus-ehbo/

  Actie ‘We vergeten jullie niet’
 • Vooral tijdens de paasdagen is het extra moeilijk om niet bij onze dierbaren te kunnen zijn. We missen elkaar, maar: we vergeten elkaar niet! Daarom roepen we iedereen op om dat te laten zien, met het Vergeet-mij-nietje als symbool. Doe ook mee! Hang de raamposter op die je vanaf dinsdag in veel huis-aan-huisbladen vindt en vrijdag in alle landelijke kranten. En je kunt meer doen: stuur een gratis (foto)kaartje, teken een stoepkrijt bloemetje, draag het Vergeet-mij-niet speldje, plaats een vergeet-mij-niet plantje voor het raam, geef je profielfoto op social media een speciaal kader of verzin zelf een creatieve manier om het vergeet-mij-nietje uit te dragen! Kijk voor sjablonen, de gratis (foto)kaart, het Vergeet-mij-niet-speldje en veel mooie inspiratie van anderen op www.wevergetenjullieniet.nl En deel jouw creatie op social media met #wevergetenjullieniet.

  Tot slot Blijf zoveel mogelijk thuis.
  Maar als het echt noodzakelijk is, mag u nog wel een wandelingetje maken of bij iemand op bezoek De belangrijkste tips blijven:
 • Was uw handen een paar keer per dag met zeep, was ook goed tussen uw vingers
 • Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen en snuiten
 • Nies en hoest in je elleboog
 • Schudt geen handen
 • Houdt anderhalf of twee meter afstand

  Wilt u deze nieuwsbrief in het vervolg via e-mail ontvangen, zodat papier en kosten bespaard kunnen worden? Geef uw e-mailadres aan ons door via administratie@delftvoorelkaar.nl o.v.v. ‘mantelzorg nieuwsbrief’. Indien gewenst kunt u zich uiteraard ook altijd bij ons afmelden.

© 2016 - 2022 Stadsdiakonaat Delft - wilt u een stukje overnemen van onze site? Neem contact op.