28 januari update coronacrisis

Vrijwilliger zijn tijdens de lockdown

Iedereen had gehoopt op versoepeling van de maatregelen in de loop van januari.

Helaas door de grote zorgen rond de verspreiding van varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen werden de maatregelen alleen maar zwaarder.

Lockdown, de nog strengere maatregelen, wat betekent dat voor jou als vrijwilliger? 

Per 23 Januari werd een Avondklok ingesteld

Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. 

Nu is er extra een accent: ontmoet zo min mogelijk mensen

Houd contact met anderen via telefoon. Of je kan videobellen met whats app. Ontvang dan niet meer dan 1 gast ouder dan 13 jaar per dag. Ga ook maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.

Minder mensen ontmoeten is zwaar, voor iedereen. Let daarom extra op mensen om je heen, zeker op mensen die ziek zijn, eenzaam zijn of psychische klachten hebben.

Bezoek in het kader van (medische) zorg of mantelzorg kan gewoon doorgaan.

De basisregels blijven nog steeds zeer belangrijk

We moeten ten alle tijde vermijden een kwetsbare cliënt te infecteren. 

Dit vraagt speciale aandacht omdat de jongeren onder ons geïnfecteerd kunnen zijn, zonder uitgesproken ziekteverschijnselen te hebben, maar wel een ander kunnen infecteren. Daarbij komt dat in een slecht geventileerde binnen ruimte, zoals een huiskamer,  de kans op overdracht van infectie veel groter is dan in de buitenlucht.  

​Daarom adviseren we als het mogelijk is ga wandelen! (met maximaal 1 persoon).

Wanneer je een cliënt bezoekt vragen we jullie dringend, de volgende maatregelen in acht te nemen:

1. Wanneer je last hebt van “corona achtige verschijnselen” mag je de cliënt niet bezoeken. Ditzelfde geldt wanneer je in contact geweest bent met een corona besmetting in je omgeving, maar zelf geen verschijnselen hebt 

2. Je cliënt mag dus maximaal 1 bezoeker per dag ontvangen. Informeer wanneer je de afspraak maakt dus even of jij dan de enige bent 

3. Bij een bezoek aan een cliënt raden we dringend aan altijd een mondkapje dragen en bovendien minstens 1,5 m afstand houden

4. Vóórdat je bij de cliënt binnen gaat, je  handen ontsmetten (zelf een flacon ontsmettingsmiddel meenemen, dit kun je bij onze penningmeester declareren)

5. Ga zo mogelijk met je cliënt naar buiten (de kans op besmetting in de buitenlucht is veel geringer dan in de huiskamer)

6. Voor bezoek aan een cliënt die in een ziekenhuis of verzorgingstehuis opgenomen is, gelden speciale regels. Neem voorafgaand aan zo’n bezoek eerst telefonisch contact op met het ziekenhuis en met je cliënt

Deze maatregelen waarborgen bovendien ook dat voor je zelf de kans op besmetting zo gering mogelijk is. Daarbij is het sterk aan te bevelen om ook ná het bezoek aan je cliënt, je handen te ontsmetten.

​Wanneer bezoek niet mogelijk is, wordt naar onze ervaring ook contact op afstand door de cliënt ook erg op prijs gesteld. Zowel telefoon als e-mail zijn daarvoor geschikt, maar denk ook eens aan de mogelijkheid om ouderwets een briefje te schrijven. Het is echt nog niet zo lang geleden dat een brief of postkaartje de normale manier was om op afstand met elkaar te communiceren. Mocht je een cliënt hebben die een laptop heeft. dan is het mogelijk om via Zoom met beeld en geluid te communiceren. Neem contact op met Joke Tummers die zal je naar iemand door verwijzen die assistentie geeft.

Gezondheidsadviezen:              

Gezond leven is belangrijk, maar nu helemaal, het houdt je weerstand op peil. Met een goede weerstand wordt je  minder ziek door ziekmakende bacteriën en virussen, zoals corona. Als je toch ziek wordt, herstelt je meestal sneller. Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kleine aanpassingen maken al verschil. 

Hoe blijf je gezond?

Probeer ten minste een half uur per dag te bewegen.
Eet gezond en gevarieerd met veel fruit en groente.
Drink voldoende water.
Drink maximaal 1 glas alcohol per dag.
Zet nu de stap en stop met roken.. 

Vaccin

Positief nieuws was dat er inmiddels een vaccin is en dat er gestart is met de vaccinatie. 

22 jan. werd gestart met de vaccinatie van medisch personeel. Vanaf maandag 25 jan. werd gestart met het vaccineren van kwetsbare ouderen en mensen met een beperking in kleinschalige woonvormen via mobiele teams van de huisartsenposten.

De week van 25 jan ontvangen thuiswonende 90-plussers, die mobiel genoeg zijn om zelf naar een GGD-vaccinatielocatie te gaan, een uitnodiging voor een vaccinatie. Zij moeten hiervoor zelf een afspraak maken via het landelijke GGD-callcenter. Vanaf het tweede deel van die week van 25 jan. kunnen de eerste vaccins worden toegediend aan deze doelgroep. Daarna komen de andere mensen aanbod. Helaas zal het nog wel een hele tijd duren voordat iedereen is gevaccineerd

Margreet de Pater, voorzitter van het interkerkelijk stadsdiakonaat 
Joke Tummers, coordinator

© 2016 - 2022 Stadsdiakonaat Delft - wilt u een stukje overnemen van onze site? Neem contact op.